lunes, 8 de junio de 2015

PAUL McCARTNEY IN AMSTERDAN : Ziggo Dome (June 7 2015)

www.ad.nl
Sir Paul McCartney laat zijn antieke materiaal vers klinken
door: Stefan Raatgever 
7-6-15Alsof de klok een halve eeuw was teruggezet, zonder dat iemand van de aanwezigen het had gemerkt. Waar veel toerende wereldsterren de laatste jaren opzichtig drijven op nostalgie, deed Paul McCartney (72) zondagavond iets heel anders. De voormalige Beatle liet zijn inmiddels antieke materiaal simpelweg knisperend vers klinken.


© ANP/Kippa.

Doordat McCartney er - lang leve de haarverf - op wonderbaarlijke wijze nog net zo jongensachtig uitziet toen zijn fans hem leerden kennen, leek de uitverkochte Ziggo Dome zich afwisselend midden in de jaren '60, '70 of '80 te bevinden. Van zijn meest recente album New (2013) speelde Macca slechts drie songs.
Dankzij een even frisse als solide band kon McCartney echter drijven op zijn klassieke materiaal, zonder als een bestofte hitjukebox over te komen. Zo klonken Eight Days a Week en Paperback Writer alsof ze pas dit jaar pas werden geschreven. Wat daarbij ook hielp: de volle en vrijwel nooit zwabberende stem van de meester. Alleen Wings-evergreen Maybe I'm Amazed klonk schel. Daarbuiten zong McCartney de dikke 2,5 uur vol met het gemak van een vers aangetreden student aan het conservatorium. Opvallend genoeg zette hij behalve zijn, op gezette tijden vals meegalmende, muzikanten geen achtergrondzangers in. Wat ook altijd helpt bij het vergaren van de sympathie van het publiek: een paar woorden in de plaatselijke taal. McCartney had zeker een half A4'tje aan Nederlandse zinnen geoefend en trakteerde Amsterdam keer op keer op een 'bedankt Mokum'.

1972
Nederland ontving McCartney de afgelopen 6 jaar al twee keer eerder. Hij speelde in 2009 in de, toen niet volledig uitverkochte Gelredome en in 2012 in Ahoy in Rotterdam. De laatste keer dat hij in Amsterdam speelde was in 1972 met zijn band Wings. Van het materiaal dat hij met die groep maakte speelde hij onder meer Listen to What the Man Said, Nineteen Hundred and Eighty Five en uiteraard de bombastische James Bond-hit Live and Let Die uit 1973. Maandagavond speelt Paul McCartney opnieuw in de Ziggo Dome. Er zijn nog kaarten. Maar wie McCartney wil zien, moet wel investeren. De goedkoopste kaarten kosten 90 euro. Wie de beste plaatsen op de tribune wil hebben, moet ruim 130 euro neertellen.

Gezien: zondagavond. Waar: Ziggo Dome Amsterdam. Nog te zien: maandagavond.Heel soms een valse uithaal, maar is geweldig in vorm in A'dam. En de 72-jarige ziet er uit én klinkt als pakweg 45


No hay comentarios:

Publicar un comentario